Отключи твоя разговорен чужд език и полети! – Втора стъпка

Отключи твоя разговорен чужд език и полети! – Втора стъпка

(This article in English.)

Добре, виждам, че бихте искали да говорите английски или друг чужд език свободно, уверено, гладко. И бихте искали да разберете как можете да направите това сами.

Ключ номер едно към владеенето на чужд език е слушането. Ако не сте прочели първата част от тази поредица статии, вижте тук.

Добре, да речем, че сте слушали материали на английски известно време (2 седмици, 3 седмици или повече, или по-малко;). Сега какво? Бихте искали да говорите, нали?

За да можете да говорите, трябва да се упражнявате да говорите.

Говоренето може да включва четене, пеене и разговор с някого.
За момента ще изоставим действителните разговори с друг човек и ще се съсредоточим върху вашата индивидуална говорна практика. Това, което бихте могли да направите сами.

И така, идеята на вашата говорна практика би била да овладеете звуковата система на вашия целеви език. Да речем, че родният ви език е български, а искате да говорите свободно английски. Е, българският и английският имат звукови системи, които са доста различни една от друга. Тоест, те имат различни звуци и звукови комбинации, различна интонация и ритъм. Така че говорната практика ще ви помогне да свикнете да произнасяте думите и изразите по автентичен английски начин, който може да бъде по-британски или по-американски или по-австралийски или канадски.
Във всеки случай говорната практика ще ви помогне да се отървете от родния си акцент, доколкото е възможно, и ще ви позволи да говорите по-лесно английски.

Необходимо е да тренирате говорните си мускули.
Как се прави това?

Първо, трябва да сте наясно с основните звуци, които са специфични за вашия целеви език, в случая – английски. Затова трябва да имате ясна представа кои са ключовите звуци, които трябва да овладеете и как да ги възпроизвеждате.
Има много видеоклипове за произношението и как да изговаряме тези автентични звуци. Гледайте този тип клипове, за да разберете по-добре как сами да възпроизвеждате звуците. И тренирайте, докато гледате.

Следващата стъпка е „Слушайте и повтаряйте, докато четете“
И така, изберете интересен видео или аудио материал на говорител, чийто роден език е английският; материал, който не е твърде бърз, или чиято скорост можете да регулирате. Трябва също да гледате субтитрите или да имате препис на записа. И така, след като изслушате това съдържание няколко пъти, когато вече ви е познато, можете да го слушате отново, но този път фраза по фраза. Пуснете записа, прослушайте една фраза, спрете записа и повторете на глас фразата, като гледате текста (субтитрите или преписа). След това слушате следващата фраза, спирате и повтаряте (докато гледате текста). Опитайте се да имитирате произношението и интонацията на говорещия. Обърнете внимание на трудните за произнасяне думи или фрази. Повторете ги толкова пъти, колкото е необходимо, докато не сте доволни как ги произнасяте. Ако имате разпечатка на преписа, това ще ви позволи да отбелязвате важни за вас детайли.

Сега стигаме до „Засенчването“ (Shadowing)
Този път ще се опитате да говорите върху оригиналния водещ. Отново е необходимо да имате текста и, докато говорите, опитайте се да имитирате водещия. Възможно е също така да говорите с малко закъснение, все едно слушате и повтаряте, но без да спирате записа, като можете да го правите, гледайки текста или без него.

Да пеете любимите си песни на плейбек е прекрасен начин да работите върху произношението. Трябва да имате текста под ръка, да пуснете песента и да пеете, докато слушате оригинала. Пеенето улеснява произношението и ви помага да се освободите от ненужно напрежение.

И сега е време да преминем към „изразителното четене“.
Ето какво можете да направите: вземете диалог или препис на подкаст* (за предпочитане материал, който сте слушали преди и го четете на глас). Внимавайте, не с глас на робот. Четете изразително. Подчертавайте някои думи, повишавайте или понижавайте на гласа си, играйте с интонацията. Предварителното слупане на материала помага много, защото ще се опитвате да имитирате оригиналния говорител.

Докато четете изразително, можете да си направите аудио запис и след това да слушате записа, и да сравните с първоначалния, за да разберете какво бихте могли да подобрите. Можете също така да четете на глас на някой, чийто роден език е английският или владее отлично езика, и е готов да ви изслуша и да ви помогне да подобрите четенето си.

И накрая ще обобщя основните ми предложения за това как бихте могли сами да се упражнявате да говорите.
• Запознайте се с основните автентични звуци на езика и се опитайте да ги овладеете.
• Слушайте и повтаряйте, докато следите текста
• Засенчване, докато гледате текста или без него
• Пеене
• Изразително четене

Мога да ви уверя, че докато практикувате да говорите по този начин, не само ще подобрите произношението си, но и ще можете лесно да запомните много думи и изрази. Този вид практика ще ви помогне да говорите по-уверено и в разговор.
Успех и се забавлявайте!

Каня ви да се присъедините към нашата група във Facebook, където можете да получите допълнителни съвети и конкретни предложения относно съдържанието, което да използвате, за да практикувате английски:

Butterfly English Open
https://www.facebook.com/groups/ButterflyEnglishOpen/

Харесайте и споделете статията, ако я намирате за полезна.
Благодарим и бъдете здрави!

* Подкаст (на английски: podcast) е асинхронно радиопредаване, излъчвано по Интернет. Подкастовете са аудио- или видео файлове, достъпни за автоматично сваляне (download) от Интернет. Потребителите имат избор да ги слушат (или гледат за видео) на компютър или на плейър (MP3 player). Това позволява подкастите да се слушат по всяко време. Удобството на този формат допринася за неговата все по-голяма популярност. ~Уикипедия

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Телефон: +359 888 905 301
гр. София, ул. „Славянска“ 11-В, ет. 1, офис 7