Отключи твоя разговорен чужд език и полети! – Първа стъпка

Отключи твоя разговорен чужд език и полети! – Първа стъпка

(See and hear this article in English)

Искате ли да говорите английски или който и да е друг език свободно и уверено?
Искате ли да изпитвате наслада, когато общувате на този език?
Искате ли да се забавлявате, докато учите и усвоявате езика по естествен начин?

Искате ли да разберете как можете да постигнете това (почти) самостоятелно? И безплатно? И да започнете още сега?

Знаете ли кой е *фактор номер 1* за повишаване на способността ви да говорите?

СЛУШАНЕТО.
Изобилно слушане.

Знаете, че децата проговарят обикновено около 2рата си година. Т.е. те слушат около 2 години преди да започнат да говорят. Някои слушат и по-дълго, и после говорят по-добре.

Т.е. обилното слушане ни дава възможност да се облъчим с езика. Обилното слушане ви помага да се потопите в езика. Колкото по-голямо е облъчването, толкова по-добри са резултатите като разбиране на езика и впоследствие – говорене.

Ето няколко съвета за това какво и как да слушате:

Слушайте оригинално съдържание, което ви е интересно. Да речем, че езикът, на който желаете да говорите, е английски. Най-добре е да слушате аудио или видео материали, създадени от хора, чийто роден език е английският. Предпочитайте материали, които са малко над вашето ниво и в идеалния случай бихте слушали всеки един материал многократно (10-15 пъти за материали с дължина до 10 мин, за по-дългите – поне 3 пъти) в рамките на няколко дни.

В днешно време можете да намерите множество интересни видеоклипове в youtube и ето как можете да ги използвате:

Първо, изберете материали, които са интересни за вас самите. Могат да бъдат видеа, свързани със самия език (разширяващи речника на дадена тема или обясняващи произношение или граматика) или диалози, лекции и презентации на интересни теми, или материали, свързани с английската/американската култура, общество и т.н. Не се тревожете, ако в началото не разбирате всичко. Това е в реда на нещата. Необходимо е да разбирате около 50-60% първоначално, т.е. подберете си материали на съответното ниво.

Отначало гледайте видеата със субтитри, но не автоматично генерираните, а по-скоро със субтитри, създадени конкретно за видеото. Ако ви се струва, че речта е твърде бърза, можете да забавите скоростта на 75% (0.75). След като изгледате клипа няколко пъти и го разбирате вече добре, можете да се върнете към нормалната скорост. Когато разбирате достатъчно добре, можете да изключите субтитрите. (За аудио материалите е добре да разполагате с текста, който да следите при първите прослушвания.) Можете да слушате материала, докато правите някакви рутинни дейности, като например докато шофирате или почиствате дома си. Запомнете, колкото повече слушате един и същи материал, толкова по-добре ще можете да го разбирате, без да се напрягате.

И когато разбирате достатъчно, когато спрете да се напрягате да разберете отделните думи, а вече слушате посланието, когато ви увлече самото послание, тогава вече вие абсорбирате езика. И точно това ви трябва. Когато слушате по този начин, вие усвоявате думи, изрази, произношение, интонация, граматични структури, без дори да мислите за всичко това.

Гледайки видеоклипове, можете също да наблюдавате начина, по който говорителят действително издава звуците, начина, по който устата се движи, което ще ви помогне да го имитирате, за да можете да възпроизвеждате автентичните английски звуци.

Ако вашето ниво на английски език е елементарно или ниско средно, концентрирайте се върху 1 говорител (1 канал). По този начин ще можете да свикнете с този конкретен глас и след като гледате многократно няколко видеоклипа, ще можете да разбирате всеки следващ материал от този говорител много по-лесно. Това ще ви помогне да развиете увереност, че се справяте добре, което ще усили вашата мотивация да работите върху езика. Изберете видеоклипове от около 4-5 минути или по-кратки.

Ако имате средно ниво на английски, тогава можете да слушате различни говорители и по-дълго съдържание – с дължина 5-15-30 минути. Но дори и в този случай е добра идея да имате 1 основен говорител, който слушате най-често.

Слушайки интересно съдържание, за предпочитане създадено от носители на езика (native speakers), ще подобрите разбирането си на езика, което от своя страна ще ви помогне да говорите по-добре. Така че целта е да подобрите разбирането си чрез обилно слушане.

За да завърша, бих искала да ви кажа, че лично съм използвалa тази стратегия, за да активирам и подобря моя италиански и впоследствие моя френски език, и съм много довол0на от резултатите. Ключът е да слушате всеки ден поне 20 минути; 30 минути – 1 час е още по-добре. Слушайте оригинален английски всеки ден.

Упоритостта ви ще бъде възнаградена.

Каним ви да се присъедините към фейсбук групата Butterfly English Open
https://www.facebook.com/groups/ButterflyEnglishOpen/
В групата ще можете да получите конкретно насоки за канали, които можете да следите, конкретни видеа, насоки към други ресурси, както и още съвети как можете да поддържате и развивате своя английски самостоятелно.

Харесайте и споделете статията, ако я намирате за полезна.
Благодарим и бъдете здрави!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Телефон: +359 888 905 301
гр. София, ул. „Славянска“ 11-В, ет. 1, офис 7