Често ни питате

Намерете отговорите на въпросите, които ни задавате често

Как да се запиша за сугестопедичен курс по английски?
Запазете си час за безплатно събеседване с преподавател-сугестопед и входящ тест​ онлайн или се обадете на тел. 0888905301
Каква е ползата от един сугестопедичен курс по английски?
Проговарянето. По-лесното изразяване на английски. Преодоляването на страха от грешките. По-спокойното общуване. При това, за сравнително кратко време, без домашни и без умора. Повечето от хората, които се обръщат към нас, желаят да разрешат един основен проблем: въпреки натрупаните знания, те срещат голяма трудност да водят дори елементарни разговори. Сугестопедията (позната още като методът на проф. д-р Лозанов) успешно помага на хората да се справят с тази трудност в рамките на 100 учебни часа.
За кого са подходящи сугестопедичните курсове по английски?
Както за начинаещи, така и за хора, които имат известни познания по английски. (Запишете се за разговор с преподавател-сугестопед, който ще определи нивото Ви и ще Ви препоръча подходяща група.) За хора на всякаква възраст. Особено полезни са сугестопедичните курсове за хора, които желаят да се изразяват устно на английски по-свободно, по-спонтанно и по-уверено.
В сугестопедичните курсове за възрастни можете да срещнете хора с най-различни професии и занимания – инженери, счетоводители, мениджъри, собственици на бизнес, сервитьори, готвачи, рецепционисти, студенти, ученици от по-горните класове, пенсионери, учители, както и изобретатели, дизайнери, архитекти, актьори, певци, музиканти… Ние вярваме, че творческият принцип е заложен във всеки един човек, но всеки го изявява в различна степен. Осигуряваме възможност да се проявите творчески толкова, колкото желаете и така, както само Вие можете. Сугестопедията носи полза за всеки.
Учил съм английски дълго време, но не съм го практикувал и всичко съм забравил. Всичко отначало ли трябва да уча?
Сугестопедията ще ви помогне бързо да възстановите знанията си, дори да са отпреди 10-20 или повече години. Това, което сте учили, е записано във вашата памет. С помощта на уникалния метод на Проф. Д-р Лозанов тези пасивни знания могат бързо да се активират и да откриете, че боравите с тях на практика. Когато кандидатствате за курс по английски, ще имате предварително събеседване с преподавател-сугестопед, на което ще направите и входящ тест. Въз основа на него ще можем да ви препоръчаме курс на подходящо ниво
Колко са големи групите?
От 6 до 12 човека.
Какво е различното в един сугестопедичен курс по английски от стандартното обучение?
Почти всичко. Ето накратко някои по-основни разлики:
ФОКУСЪТ е върху общуването, говоренето, а не толкова върху правилата. Четем по необикновени начини. Пеем. Смеем се (без ограничения). Разбира се, граматиката е част от езика и тя се изучава, но по един ненатрапчив начин, чрез игра, чрез песни, чрез много примери. Курсистите са в известен смисъл откриватели, те се досещат за принципите в езика, както и за смисъла на много думи, което улеснява запомнането им.

ОБЕМЪТ МАТЕРИАЛ многократно надвишава този, с който сме свикнали в традиционното обучение. Проф. д-р Лозанов, който, освен педагог и прихолог е бил и забележителен изследовател на мозъка, експериментално открива, че колкото повече се натоварва паметта, толкова резултатите са по-добри. Затова материалът, който един сугестопедичен курс предлага може да бъде 2, 3, 5 и 10 пъти по-голям от стандартния. По думите на Проф. д-р Лозанов, завбъдеще този обем може допълнително да се увеличи.

ОБСТАНОВКАТА е уютна, приятна, естетична, артистична. Вместо студени чинове и маси има удобни столове. Заобиколени сме от шедьоври на класическото изкуство и плакати, обобщаващи по-важните граматически принципи, с които работим. Звучи тиха класическа музика. Обувките оставяме до вратата и ходим по пантофи, като у дома.

АТМОСФЕРАТА е спокойна, ведра, радостна. За това помага усмивката и търпението на преподавателя, както и на курсистите, които скоро попиват ведрото настроение. Има и нещо необикновено, приказно, вдъхновяващо, което сякаш витае във въздуха.

ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ-СУГЕСТОПЕД е необикновен човек. Освен педагог, той е личност с разностранни интереси. Творец. Може би пише поезия или приказки. Може би е забележителен певец. Може би танцува впечатляващо. Може би свири прекрасно на пиано или китара или цигулка. Или на барабани. Може би рисува изумително. Или плете разкошно на една кука. Сугестопедът е изпълнен с вяра в курсистите си. Дълбоко в себе си той знае, че работи със същества, които имат неограничени възможности. Затова и щедро дава, за да може всеки да вземе това, което му е нужно и толкова, колкото желае. Преподавателят е убеден, че нещо необикновено се случва. Това отношение на вяра в скритите възможности и в необикновеността се предава и на курсистите и те действително се проявяват като хора с огромен потенциал, т.е. те разкриват своите скрити резерви както на паметта, така и на творчеството. Да, нещо необикновено действително се случва.

ПИШЕ ли се в сугестопедичните курсове?
Писането присъства по-активно нивата след основното. Една от целите на основния сугестопедичен курс по английски е да помогне на курсистите да се разговорят, т.е. да общуват по-спокойно и по-лесно. Затова в основното ниво по английски се стремим да осигурим максимално време за говорене. Това включва четене, устен превод, разговори в конкретна ситуация, дискусии, спонтанни разговори, пеене, разказване на кратки истории, ролеви игри. Писането е минимално, обикновено се изразява в попълването на липсващи думи и изрази. В нивата след основното пишем по-активно, например кратки преразкази, преводи на английски и съчинения. Обръщаме повече внимание на фонетиката и правописа. Съставяме и и представяме презентации на английски.
Какви УМЕНИЯ по английски ще имам след един основен 5-седмичен курс?
Основното ниво дава възможност за развиване на умения за четене на английски, превод от английски на български и от български на английски (устно), разговори в различни житейски ситуации, например — запознаване, представяне, разговори за семейството, за времето, в ресторанта; пазаруване, уговаряне на срещи; покани; правене на резервации, закупуване на билети, телефонни разговори; ориентация в града (как да стигна до…), разглеждане на забележителности, упътване, разговори за хора, идеи, за филми, книги, събития; разказване на кратки истории, анекдоти, приказки и т.н. Курсът дава възможност за боравене с 2000-2500 думи, които са сред най-често използваните в езика, както и с основната английска граматика (напр. можем да използваме поне 6 глаголни времена).
Аз съм АБСОЛЮТНО НАЧИНАЕЩ по английски, никога не съм учил езика. Имам ли шанс да проговоря?
Разбира се. Сугестопедичният курс по английски за начинаещи ще ви помогне да се научите да четете, да разбирате писмена и устна реч, и да се справяте на английски в различни житейски ситуации. Ще ви даде увереност да говорите английски, без да ви спира страх от грешки.
Как става така, че човек проговаря английски за 5 седмици?
В сугестопедичния курс говоренето е приоритет. Често имате възможност да изкажете мнение, да разговаряте спонтанно или с малко подготовка, да споделите, да разкажете, да попитате. Стремим се да отделим колкото се може повече време за говорене. Често си говорим за интересни и забавни неща. Смеем се от сърце. Пеем заедно. Преподавателят има грижата деликатно да поправя грешките, когато не се разбира какво иска да каже някой или когато това, което казва, явно не е това, което има пред вид. Всичко това създава приятелска, подкрепяща среда, в която страхът от грешки постепенно ни напуска. Започваме да се изразяваме все по-уверено и по-правилно.Човек възприема информация по много различни пътища. Ние възприемаме не само това, на което обръщаме внимание, но и много други неща, които ни заобикалят и които възприемаме подсъзнателно или периферно. И така, ние учим както активно, така и пасивно. И двата начина са важни и се използват в метода сугестопедия. Това помага да се усвои многократно по-голям обем информация по забавен начин, чрез игри, гарнирани със смях и музика, в приятелска среда.
Спокойната ведра атмосфера, вярата на преподавателя-сугестопед във възможностите на курсистите, неговата подкрепа и търпение предразполагат курсистите да се отпуснат и да стават все по-смели в изразяването си на английски. Преподавателят умело води курсистите си в пътешествието из английския език, като се стреми се да направи нещата лесни и разбираеми, да окуражава курсистите си, да им вдъхне вяра в тях самите, да им покаже, че те могат и действително се справят добре сами. Виждайки, че се справят, самите курсисти започват да вярват все повече в собствените си възможности и стават все по-уверени в общуването си на английски.
Наистина ли няма домашни?
Наистина. Няма ги домашните, които познавате от училище или от стандартните курсове. От време на време ще трябва да си помислите за някоя кратка история, която да разкажете на приятелите в групата. Ако не успеете, можете да импровизирате на място. Това е част от играта.
Какво се случва в един сугестопедичен курс? Как е структурирано сугестопедичното обучение?
В сугестопедичния курс всеки ден е различен. Зависи в какъв етап от обучението се намираме. Минаваме през 4 последователни етапа, които се повтарят като цикъл в течение на курса. Ето и самите етапи на сугестопедичното обучение:

1. АРТИСТИЧНО ВЪВЕДЕНИЕ – преподавателят се появява в някаква роля и се впуска в една театрална игра, в която въвлича и курсистите. Целта е по един грабващ вниманието начин да въведем основни теми, граматика, лексика, с които ще работим в следващите няколко дни.

2. Класически КОНЦЕРТ в 2 части, по време на който курсистите слушат новия текст, прочетен по специален начин от преподавателя. В първата част преподавателят чете по-бавно, със специфична интонация, а курсистите следят оригиналния текст в учебниците си с възможност да следят и превода му на български. Във втората част курсистите само слушат същата история още веднъж, прочетена вече с нормална интонация и нормално темпо. С концерта обикновено завършва денят.

3. На следващия ден започва РАЗРАБОТКАТА, по време на която курсистите четат текста по различни начини, играем различни игри – дидактични, ролеви; рисуваме, пеем, смеем се… В края на разработката преподавателят дава задачка – следващият път всеки да разкаже една кратка и забавна история на тема, която сме разработвали.

4. ПРЕДСТАВЯНЕ – всеки разказва своята кратка история, след което, след паузата, преподавателят отново се появява в нова роля и целият цикъл се завърта отново за следващата глава от текста.

Ами ако не мога да пея?
Пейте толкова, колкото ви се иска. Пеем в група със съпровод на музика / оригиналната песен. Дори да не пеете с пълно гърло, можете да пригласяте и да си тананикате. Някои курсисти споделят преди курса, че не могат да пеят, а към края на сугестопедичния курс казват, че си пеят песните с пълно гърло в колата. ? Желанието идва с пеенето. ?
Как мога да направя сугестопедичния курс максимално ефективен за мен?
Препоръчваме:
Да изберете за курса период, в който *не* сте претоварени с работа и нямате планирани пътувания, които биха могли да ви откъснат от курса.
Да идвате навреме – 5-10 минути преди началото на заниманието. Така ще имате време да се настаните и да се настроите, че днес ще възприемете нещо ново.
Да присъствате редовно. Дори когато повтаряте курса. Съветваме ви да не пропускате повече от 3 занимания за целия курс, тъй като в този случай ефективността на курса започва да намалява.
Да изключите телефона по време на занимания. Свободни сте да го ползвате в паузата.
Да участвате в колкото се може повече дейности, които предлага преподавателят Ви. Всяка дейност има за цел да ви помогне да се справяте по-добре.
Да изчитате редовно основния текст, по който работим, преди и след сън, без да се напрягате да запомните нещо в момента на четенето. Нощем да спите редовно и, по възможност, достатъчно.
Да завършите курса. Отпуснете се. Резултатите скоро ще дойдат.
Мога ли да си правя допълнителни упражнения по английски вкъщи в периода на курса?
Свободни сте да правите всичко, което е свързано с изучаването на езика и Ви е ПРИЯТНО. Ако ви е скучно или досадно, по-добре не го правете. Всяка допълнителна дейност, свързана с изучавания език, в периода на курса или след него, ще ви донесе голяма полза.
По какъв график се провежда курсът?
Интензивният сугестопедичен курс по английски включва 100 учебни часа (по 45 минути), разпределени в 25 дни по 4 учебни часа. Това прави 3 астрономически часа дневно – две части по час и половина с половин час пауза между тях, или общо 3ч. и 30 мин. Заниманията обикновено са всеки делничен ден (от понеделник до петък), освен ако не е указано различно за конкретен курс.
Какво трябва да си нося за курса?
Усмивка.
Настроение, че днес ще научите нещо ново.
Пантофи или чехли, с които Ви е удобно.
Молив, гумичка, химикал.
Тетрадка за записки.
Сугестопедичен учебник и допълнителни материали ще получите от Вашия преподавател.
Как мога да се обуча за преподавател по метода на сугестопедията?
Препоръчваме да се обърнете към фондация „Проф. Д-р Георги Лозанов и Проф. Д-р Евелина Гатева“
Телефон: +359 888 905 301
гр. София, ул. „Славянска“ 11-В, ет. 1, офис 7