Как да се отпусна да говоря английски език свободно?

Как да се отпусна да говоря английски език свободно?

Кое е това, което ми пречи да се изразявам свободно на английски език? Как да се справя с езиковата бариера?

Учите английски език, откакто се помните, а когато попаднете в разговор с чужденци, губите и ума и дума. Бяло петно. Не се сещате как да кажете дори елементарни неща. Думите не Ви идват. Да не говорим за граматиката. А сте правили толкова упражнения! Писали сте безброй домашни… Учили сте в училище, в университета, ходили сте на частни уроци, на толкова курсове (е, от някои сте се отказали, тъй като не смогвате с домашните или в един момент сте загубили мотивация).

И ето, в един спонтанен разговор на английски се чувствате абсолютно боси. Разбирате какво Ви говорят, но Вие самите не успявате да се изразите. Идва ви да потънете вдън земя. Звучи ли Ви познато?

Кое е това, което заключва езиковите Ви познания и не Ви дава свобода да говорите? – Страхът от грешката. Страхът да не би да кажете нещо погрешно и да Ви се смеят.

Защо децата проговарят толкова по-лесно? Защото не се страхуват да сгрешат. Те говорят и настояват, докато бъдат разбрани. Те не учат граматика, чрез която да свързват думите в изречения. Те просто слушат „говорещите” и повтарят техните изрази и думи, след което търсят начини да ги включат в речта си. Едва когато тръгнат на училище, започват да се занимават с граматика. Но дотогава вече говорят свободно.

Разбира се, граматиката е част от езика, ние имаме нужда да я разбираме. Но децата ни показват, че човек може да проговори един език и преди да му е напълно ясна граматиката. При това доста свободно.

Въпросът е КАК?

Като се освободим от страха „да не би да сгрешим“.

Всъщност, откъде се е взел този страх от грешката?

В традиционното обучение по английски или друг език, граматиката е поставена на пиедестал. Светът се върти около нея. Непрекъснато чуваме „не се казва така”, „така е правилно да се каже”. Непрекъснато ни поправят, докато се опитваме да се изкажем, влагайки всичките си усилия. Сякаш това, което казваме е по-маловажно от това как го казваме.

И така, в центъра на вниманието на общоприетото езиково обучение е поставено елиминирането на грешката. А в същото време липсва достатъчно говорна практика, за да се активират натрупаните знания. Ето този фокус върху грешките развива у нас напрежение, страх от това да не сгрешим.

Разбирате ли, този страх *не* е вроден, той *не* е част от Вас. Той е дошъл отвън. Той е развит вследствие на начина, по който сте били обучавани досега. Но Вие *можете* да промените това

Как?

*Говорете си наум на английски, колкото можете. Нали си говорите на родния си език? Опитвайте да си изказвате някои мисли на английски. Започнете с най-елементарните. Ако не се сетите на момента, не се обезкуражавайте, изразът вероятно ще ви дойде по-късно, когато не го търсите. Или погледнете в речника. Продължавайте да правите опити. Постепенно ще става все по-лесно.

*Говорете си на глас. Вземете някой израз и експериментирайте с различни интонации – весела, нормална, тържествена, въпросителна, тайнствена и т.н.

*Слушайте и гледайте други хора да говорят английски език. Най-добре живо-говорящи, но ако няма около Вас хора, които говорят английски, можете да намерите много аудио записи и видеоклипове в интернет – изберете подходящи за вашето ниво и ги слушайте многократно, включително като фон докато шофирате или миете чиниите.

*Пейте на английски. Кои са вашите любими песни на английски? Намерете ги в youtube, намерете им текстовете (lyrics) (не разчитайте на точен превод в интернет, но все пак преводът може да Ви даде ориентир за смисъла). Слушайте ги многократно и им припявайте. Слушайте ги като музикален фон. Пейте под душа :).

*Гледайте филми на английски език – може със субтитри на английски или без субтитри. Ако филмът Ви харесва, гледайте го отново и отново. Опитвайте се да повтаряте някои фрази, които ви впечатляват, със същата интонация като на актьорите.

*Намерете някой ваш приятел, с когото да си говорите на английски, като на игра. Запомнете, най-ценно е *живото общуване*. Търсете възможности да общувате с хора на живо, макар да чувствате, че възможностите Ви са ограничени. Може пък да се изненадате от себе си.

*Търсете най-простия начин да се изразите. Така шансът да бъдете разбрани е най-добър. А шансът да сгрешите – най-малък. Вероятно Ви се е случвало след разговор да се сетите за много по-добър начин да кажете нещо. Чудесно! Това е знак, че вървите напред!

*Четете на английски език – разкази, приказки, книги, информация в областта, която Ви интересува. Така ще обогатите речника си и ще развиете *усет* за езика. Няма нужда да проверявате всяка изпречила се на пътя Ви непозната дума, важното е да схванете основната идея, общата картина.

*За най-бързи резултати, запишете се в сугестопедичен курс по английски език. В него ще намерите всичко на едно място – интензивно живо облъчване с английски език; среда за живо общуване на разнообразни ежедневни теми; среда за пеене и смях в приятелска атмосфера; среда, в която ще учите като дете; преподавател-сугестопед, който ще Ви насочва и подкрепя, ще Ви помогне да развиете увереност в говоренето, да се изразявате по-правилно без да се страхувате, че може да сгрешите; среда за творчество и вдъхновение. След 25 дни незабравимо приключение в английския ще откриете, че говорите много по-уверено и свободно.

Вижте отзиви на курсисти от сугестопедичните курсове по английски

Около милиард и половина души говорят английски в някаква степен на нашата планета. Мислите ли, че всички те се изразяват безпогрешно? Дори носителите на езика не са застраховани срещу грешки. Запомнете, по-важно е общуването, по-важно е да бъдем разбрани правилно, по-важно е да тече комуникация от това да не сгрешим. Продължавайте да опитвате. Правилното говорене постепенно ще дойде.

И така, кажете „чао” на страха и добре дошли в свободното общуване на английски ?

24 юни 2017
Йорданка Иванчева, Сугестопед по Английски език в Център по Сугестопедия „Пеперудените криле”
~
Йорданка Иванчева преподава английски по метода Сугестопедия на възрастни, деца и тийнейджъри от 2013 г. насам. Основава Центъра по сугестопедия „Пеперудените криле” като място за леко, меко и хармонично общуване; място, където, учейки английски, хората се преоткриват като по-можещи, по-знаещи, по-творчески личности.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Телефон: +359 888 905 301
гр. София, ул. „Славянска“ 11-В, ет. 1, офис 7