Как бързо да извикваме думи на английски език от паметта си?

Как бързо да извикваме думи на английски език от паметта си?

Вероятно Ви се е случвало да не не можете да се сетите за някоя дума дори на родния си език. Когато говорим английски или какъвто и да е чужд език, понякога изпадаме в ситуация да не можем да си спомним някоя дума, която със сигурност сме я учили. Ако продължим да си мислим за нея, тя рано или късно ще изплува в съзнанието ни. Но как можем да я извикаме на момента?

Има ли наистина начин за извикване?

Ето един лесен трик – направете първото движение, което Ви хрумва, за да изразите тази дума. Представете си, че я обяснявате на човек, който не говори вашия език и единственият начин е да я изразите с жест. В повечето случаи, ще си спомните необходимата дума на момента.

Експериментирала съм с този трик и когато някой от курсистите ми по английски не се сеща за дадена дума. Аз правя съответното движение, изразяващо думата, и курсистът я произнася! Работи като магическа пръчица.

Всъщност магия май няма. Говоренето не е функция само на главата и гърлото, не само на ума. В говоренето участва цялото тяло, цялата ни същност: и ума, и сърцето и волята. Ума свързваме с логиката. Сърцето – с чувставата. Волята – с тялото, с действието. Когато направим движение, изразяващо дадена дума, ние включваме в процеса на припомнянето не само ума, но и волята, затова успяваме да си спомним думата много по-бързо.

Същия принцип можем да използваме и при ученето на нови думи. Да речем, че учим глаголи. Ако изричайки глагола, ние правим свързано със смисъла му движение, бихме го запомнили много по-бързо. А ако ангажираме и чувствата, сме в състояние да запомняме нови думи мигновенно.

Как да включим чувствата? Ами например, смисловото движението, което правим, да е смешно. Забавно. Пресилено. Ако предизвиква смях у нас или у другите – това е! Тогава думите буквално ни се лепят. Защото участваме вече цялостно – ангажирали сме мисълта, волята (действието) и чувствата.

Впоследствие такива думи си ги спомняме в много по-голяма степен, защото ги свързваме с онова смешното движение, със смешното преживяване.

В курсовете по метода сугестопедия, въвеждането на новия материал става по именно такъв забавен начин – преподавателят влиза и разиграва някаква забавна история, в която курсистите спонтанно се включват. Така ангажира курсистите мисловно, емоционално и двигателно.

Чрез тази театрална игра преподавателят въвежда нови теми, лексика и граматика, които са фокус на новия материал, и с които предстои да работим през следващите няколко дни. Така поднесени, те имат шанс да бъдат много по-бързо и трайно усвоени отколкото по традиционния начин чрез правила и чисто логическо съобразяване.

Имате ли Вие някакъв начин за бързо помнене или припомняне на думи на чужд език? Споделете в коментарите.

Благодаря.

Йорданка Иванчева
Преподавател-сугестопед по Английски език
Основател на Център по Сугестопедия „Пеперудените криле“
~
Вижте също:

Предстоящи сугестопедични курсове по английски език в „Пеперудените криле“.
Мнения на курсисти и Цени
тел. +359 888 905 301

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Телефон: +359 888 905 301
гр. София, ул. „Славянска“ 11-В, ет. 1, офис 7