Завладей неправилните глаголи в Английския език сега!

Завладей неправилните глаголи в Английския език сега!

Или как бързо и лесно да научим най-често използваните неправилни глаголи в английския език.

Владеенето на тези глаголи ще повиши чувствително нивото Ви по английски, тъй като неправилните глаголи са сред най-често използваните (именно поради честата си употреба са станали неправилни). (Между другото, това важи и за всеки друг език, който учите.)

Неправилните глаголи в английския език образуват минало просто време и минало причастие по различен начин от правилните. Т.е. необходимо е да запомним конкретните форми за конкретния глагол. Добрата новина е, че в английския език за всеки глагол помним само по 3 форми –
1. основна (която ползваме и за сегашно просто време)
2. минало просто време
3. минало причастие (което ползваме за сегашно и минало перфектно време и пасивни конструкции)

2-ра и 3-та форма не се менят по лице и число (както в българския), което доста улеснява научаването и употребата им.

Другата добра новина е, че част от неправилните глаголи остават в основната си форма и в минало просто време, и като минало причастие – т.е. за тях помним само 1 форма. Една друга част от неправилните глаголи пък имат еднакви 2-ра и 3-та форма.

И третата добра новина е, че повечето неправилни глаголи следват някои модели – т.е. можем да ги разпределим в групи по модела, който следват и така да ги запомним много по-лесно. Например:

drink – drank – drunk (пия)
ring – rang – rung (звъня)
sing – sang – sung (пея)
(Не е ли забавно, че ‘пия’ и ‘пея’ следват един и същи модел? 🙂 )

или:
bring – brought – brought [brɔːt] (нося)
catch – caught – caught [kɔːt] (хващам)
teach – taught – taught [tɔːt] (преподавам)
think – thought – thought [ѳɔːt] (мисля)

Както виждате, тези модели звучат много подобно. Точно затова е по-лесно да запомним неправилните глаголи в английския, така разпределени по модели, вместо по азбучен ред. (Азбучните списъци са по-удобни за бърза справка.)

За Ваше улеснение, прилагам един списък на някои често-използвани неправилни глаголи в английския, разпределени по модели. (Изтегли списъка с неправилни глаголи. )

Как мога да ги науча лесно и бързо?

Най-бързото и лесно нещо, което можете да направите, е да залепите един екземпляр на място, където бихте виждали глаголите често, при това достатъчно отблизо, за да ги виждате ясно. Сега ще Ви разсмея, но това място работи прекрасно – в близост до тоалетната чиния! 🙂 Помислете къде другаде погледът Ви често би попадал на списъка.

Ето няколко лесни и забавни трика за бързо запаметяване:
1. Изберете си една лесна песен, чиято мелодия Ви е отлично позната – напр. „Зайченцето бяло”, „Мила моя мамо”, „Хубава си моя горо” и т.н. Започнете с нещо наистина лесно. Да вземем например „Зайченцето бяло” – можете да изпеете цялата тема само с формите на един глагол, например, само с ‘drink-drank-drunk’ (това са 12 забавни повторения) или можете да повтаряте 1 глагол само 4 или само 2 пъти. След като се поупражните, опитайте да изпеете една цяла група глаголи, без непосредствени повторения. Например, изпейте темата с текст:
drink – drank – drunk
ring – rang – rung
sing – sang – sung

Като стигнете до края на глаголната група, започнете пак от началото й. Когато ви се получи гладко, минете на друга глаголна група. От време на време пейте заедно няколко глаголни групи, които сте обработили. Ако почувствате, че Ви става еднообразно, сменете песента или оставете глаголите за малко и свършете нещо друго, след което можете отново да се заемете с тях.

Музиката много улеснява запомнянето. Пеенето допълнително разтоварва и ще ви развесели.

Докато пеете, непременно правете някакво движение, което показва значението на глагола – това ускорява и улеснява запаметяването. (За силата на движенията при учене, вижте
„Как бързо да извикваме думи на английски език от паметта си?”)

За предпочитане е да не се вкопчвате в резултата, а по-скоро да експериментирате и да видите какво сте запомнили с 1, 2 или повече такива упражнения.

2. Рецитиране. Представете си, че глаголите пред вас са стихотворение с няколко куплета. Рецитирайте това стихотворение, сякаш е лирична поема или стихотворение за храброст, да речем. Колкото повече чувство вложите, толкова по-забавно ще Ви бъде и толкова по-скоро ще имате резултат. Тук отново отначало можете да повтаряте формите на 1 глагол по няколко пъти, след което да прочетете „куплета” или „стихотворението” без повторения. Можете да сменяте емоцията докато четете. Напомням: правете движения, съответстващи на значението на глагола, докато го четете.

3. Разговор. След като сте се поупражнили с пеене и рецитиране, можете да симулирате разговор, четейки списъка с неправилни глаголи. Експериментирайте с различни интонации – въпроси, отговори, възклицания – и различни емоции: радост, смях, учудване, отрицание, тъга, „спи ми се” и т.н. Включете и съответните движения, илюстриращи глаголите.

4. Най-лесно се помнят глаголите, когато са поставени в контекст, т.е. имаме не само глаголите, но някаква забавна история, в която са вплетени. Ако тази история е ритмичен текст или песен, това ще ускори запомнянето. Препоръчвам Ви една песен, която пея и разигравам с учениците си по английски:
„Stick, Stuck, Stuck with Fluency MC”
Ще намерите текста в информацията към клипа. Вероятно отначало ще Ви е трудно да изпеете песента в оригиналното темпо, но можете да я слушате, докато следите текста. Когато текстът Ви е по-познат, гледайте клипа и имитирайте движенията, или направете свои, които свързвате с конкретните глаголи. Можете да слушате песента като фон, докато вършите нещо друго или шофирате. Опитайте да пеете части от нея без музика, в по-бавно темпо, по възможност правете и съответните движения. Накрая опитайте да пеете, пригласяйки на оригинала, с движения.

Други песни по Ваш избор, които са наситени с глаголи в минало време, също работят добре. Ако имате някоя такава любима песен, споделете в коментарите.

5. Изчитайте списъка с неправилните глаголи непосредствено преди и/или след сън, наум, без да се напрягате да ги запомните на момента.
Когато сте запомнили формите на неправилните глаголи, добре е да търсите начини да ги използвате – разказвайте минали случки или приказки, както и четете разкази или приказки.

Начините за бързо научаване на неправилните глаголи, които споделям, са част от практиката ми в курсовете по английски по метода Сугестопедия. Работата в група дава допълнително възможности за бързо, забавно и качествено учене – чрез групови игри, спонтанни разговори и симулации на житейски ситуации. Вижте повече информация за Сугестопедични курсове по английски език в „Пеперудените криле“

А какъв е Вашият начин за скоростно учене на неправилните глаголи? Споделете в коментарите. Благодаря.

Йорданка Иванчева
Преподавател-сугестопед по Английски език
Основател на Център по Сугестопедия „Пеперудените криле“
~
Вижте също:

Предстоящи сугестопедични курсове по английски език в „Пеперудените криле“.
Мнения на курсисти и Цени
тел. +359 888 905 301

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Телефон: +359 888 905 301
гр. София, ул. „Славянска“ 11-В, ет. 1, офис 7